Met oliebollen, handen en hersenen 2020 in.

Het was pas 2 januari, de kater van de jaarwisseling was nog voelbaar in onze hoofden en gewrichten, maar het was alweer tijd voor de eerste clubavond. Met nog maar eens oliebollen, zoals de traditie het voorgeschreven had, en dit keer Hands & Brains als spelvorm, iets voor duo’s, waarbij de één (Brains) bepaalt met welk stuk er gespeeld gaat worden en de ander (Hands) de zet uitvoert. Daar waar je je als schaker altijd lekker in je eigen en soms wat autistische  denkwereld kan terugtrekken werd er nu zo maar een beroep gedaan op eigenschappen als “samenwerking”, “inlevingsvermogen” en “communicatie”. Er mocht gezellig bij gebabbeld worden, zo was gezegd, maar er mocht niet worden voorgezegd. Nou, al bij al hebben we ons daar ook wel aan gehouden, maar in de kakofonie van emoties tijdens wéér een onbegrepen blik van onze partners hadden de woorden uit ’s Konings Kersttoespraak veel troost kunnen bieden.

“In deze dagen van het jaar kunnen ook de twijfels naar boven komen. ‘Doe ik het wel goed?’ ‘Maak ik de juiste keuzes?’ ‘Ben ik wel echt gelukkig?’ Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden. Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven. In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect. Gelukkig maar. Dit zeg ik ook tegen jonge mensen. Trek het je niet teveel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.”

De opkomst was niet bovenmatig (en de top was ondervertegenwoordigd), maar met 16 wel ideaal voor een indeling van 8 koppels in twee poules, zodat in drie ronden een mooi pleit beslecht kon worden. Maar goed, het ging om het spel, niet om de knikkers. Het was heel gezellig, we zijn bijgepraat en klaar voor het echte schaken, dat spoedig weer begint.

De uitslagen:

Groep A: Colleen Otten/Paul Neering 2½, Florin Omota/Bert Bergshoeff 2, Jeroen Loos/Robert Balm 1, Pim Abbestee/Paul Ruber ½

Groep B: Marco Deurloo/Paul Mathot 2½, Gerda Schiermeier/Rykle van der Heide 2, Frank Sala/Peter van Harn 1, Rob de Haan/Noud Vromans ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.