Thriller in Trionk KC N2J - Het Spaarne N1

Vrijdagavond 8 maart vond het treffen plaats tussen Het Spaarne 1 en het jeugdteam van KC (N2J). Op papier was er behoorlijk wat ratingverschil ten opzichte van de “oudjes” van het Spaarneteam maar in de praktijk bleek daar niets van. Het Spaarne speelde een thuiswedstrijd, maar vanwege de jeugdige spelers van de tegenpartij werd er besloten de match te spelen in het clubgebouw Trionk, de thuisbasis van K C. Uiteindelijk werd het een thriller waarvan de uitslag op zich liet wachten tot na het middernachtelijk uur. Het complete team van het Spaarne was aanwezig, mede omdat men zich ervan bewust was dat het kampioenschap van de eerste klasse in het verschiet komt te liggen indien er werd gewonnen (willen we dat wel? red). Uw verslaggever en tevens non-playing-teamcaptain had zich, thuis, uit zijn luie stoel gehesen om met eigen ogen de helden van het Spaarne in de speelzaal toe te juichen naar een vorstelijke overwinning. Althans, daar ging ik van uit, maar kwam bedrogen uit.

Na amper twee uur spelen kwam de eerste kleine verrassing. Sander Schilthuizen, op bord 4 met wit, bood remise aan tegen Jack Schoonenwolf. Er zat weliswaar 200 punten verschil tussen, maar Sander zag, na pakweg 20 zetten, de harde balans en had er vrede mee. Dan moet het maar gebeuren op de andere borden. Maar dat viel niet mee.

Op bord 1 had onze kopvrouw Colleen Otten een zware partij. Met zwart overzag zij een diepe, nauwkeurige combinatie die haar tegenstander een dame opleverde voor twee lichte stukken. Een snelle nul dreigde. Gelukkig kon Colleen de stelling zo compliceren dat er een geordende chaos van stukken op het bord verscheen, zodat Quint de Jong, in betere stelling, het niet vertrouwde en met een remisevoorstel kwam. Na overleg met de teamcaptain werd het aanbod van harte geaccepteerd.

Ook op bord 7, waar onze solide Keimpe Knijft (voorheen KC-lid) het opnam tegen Casper de Koning, kwamen we goed weg. Casper met 500 ratingspunten minder op papier, pakte brutaal het initiatief en hield na goed spel een volle kwaliteit over. Normaal goed voor het volle punt maar Casper kreeg dit soort stellingen voor de eerste keer op het bord en wist geen plan te vinden om de partij tot winst te voeren… dus wederom een remise (1.5-1.5).

Ook Jan Vos op bord 6 met wit had het moeilijk. Na een goede opening vervaagde zijn voordeel en kwam hij zelfs een pion achter. Zijn tegenstander Shrey Jaitly, die Jan zelf nog schaakles heeft gegeven, ruilde te veel materiaal om met een pion meer het eindspel van ongelijke lopers om te zetten in winst. Ook remise. Al met al 3 x een plusremise voor KC, dus met enig geluk ging de wedstrijd nog steeds gelijk op voor ons.

Maar dan: op bord 5 voltrok zich een drama. Leo Littel kreeg met zwart een uitgesteld Morragambiet tegen zich. Aanvankelijk zag het er niet al te goed uit voor zwart. Een hangende pluspion op d6 dreigde verloren te gaan maar Leo verdedigende kwaliteiten gecombineerd met aanvallende impulsen waren voldoende om Stefan van der Duijs terug te dringen. En de pluspion bleef op het bord. Daarna kwamen de overgebleven zwarte stukken ook nog eens diep de witte stelling binnen en dus telde ik het punt al voor Het Spaarne. Een paar torenschaakjes voor wit kwamen nog op het bord. Niets aan de hand, zou een objectieve toeschouwer zeggen, de zwarte koning doet een paar stapjes terug en de buit is binnen. Ik zei in stilte ‘terug!’, maar Leo zag triomfbogen voor zich en schoof bijna a tempo de koning naar voren en overzag daarmee mat in één. Leo in shock, uw verslaggever in shock, hele team in shock. Plotseling stonden we achter (2-3).

Maar toen stonden de echte schakers op. Op bord 3 zat onze man van staal Aad de Bruijn. Okay, de opening was niet je van het. De witspeler Mats de Jong kwam in de eerste tien-vijftien zetten voorbeeldig voor de dag  met een uitstekend plan dat veel weg had van een goede voorbereiding. Een zwart paard stond verkeerd geparkeerd op veld h7 en had behoefte om het vrije veld in te springen. Voorlopig kon daar geen sprake van zijn. Maar Aad panikeerde niet, bleef lang nadenken over tegenkansen en suste zijn jeugdige tegenstander een beetje in slaap. En toen de kans zich voordeed sloeg hij zijn slag. Weliswaar had Aad, onderweg een kwaliteit verloren maar de combinatie die Aad na een onnauwkeurige zet van Mats op het bord toverde (Ph3xf4) bracht hem terug in de partij. Aangeslagen ging Mats lang in de denktank, maar vond niet meer de beste zetten en berustte in zijn nederlaag toen hij ook nog een van zijn toren liet insluiten.

Pal daarop kwam het goede nieuws van bord 2. Loek Veenendaal boekte een fraaie overwinning door Tim Roosink te verslaan. Moeilijke partij om verslag van te doen. Ook Loek verloor een kwaliteit en leek minder te staan met een klont zwarte pionnen in het centrum, maar makkelijk was het niet voor beide partijen om het juiste plan te vinden. Wellicht dat Tim niet met de dame had moeten binnendringen in de witte stelling. Zag er veelbelovend uit, maar daardoor wist Loek de stelling te kantelen met veel activiteit voor zijn stukken en een loei van een vrije d-pion. De zwartspeler streek de vlag toen de strijd niet meer gaande te houden was. Proficiat Loek! Ziekjes, te voet gekomen en toch gewonnen!!

Tsja……. 4 –3 voor en nog één partij te gaan. We moesten winnen, om voor het kampioenschap gaan. Bord 8, daar speelde Joost Jansen met wit tegen Luke Schoonenwolf. Ook hier 200 punten ratingverschil. Joost was al langs geweest of ie een remiseaanbod mocht accepteren. Nee, was mijn antwoord, want op dat moment had Leo zich mat laten zetten en waren Aad en Loek nog helemaal niet aan de winnende hand. Aanvankelijk stond Joost prima en had het betere van het spel, maar na het weigeren van de remise ging het bergafwaarts. Langzaam zakte Joost weg in het moeras. Tijdnood doemde op, terwijl de keuzes moeilijk waren en er veel moest worden gerekend. Vele schakers verzamelden zich rond dit bord om getuigen te zijn van spanning, sensatie en drama. Zou het een gelijkspel worden van 4-4? Dan moest Luke gaan winnen. En op dat moment won Luke een kwaliteit, daarna nog een pion. Joost zwoegde, in volle tijdnood, door op zoek te gaan naar eeuwig schaak om daarmee toch een halfje te snoepen waardoor hij de winst naar 4,5 – 3,5 voor Het Spaarne zou trekken. Beide spelers waren super gespannen en zwartspeler Luke stond op winst. Maar door de schaakjes van wit werd het net te veel. Toen Joost een pion kon offeren (g5-g6) om zijn manke paard op h3 via g5 in het offensief te betrekken, kreeg Luke van zijn teamleider het verlossende tikje op zijn schouder dat hij remise mocht aanbieden. Eindstand 4.5-3.5.

Allemaal een stukje ouder geworden en wat een spektakel.

PNE

1 7217111 Colleen Otten (1967) – 8547638 Quint de Jong (1752) ½ – ½

2 8190402 Loek Veenendaal (1899) – 7992215 Tim Roosink (1877) 1 – 0

3 6625839 Aad de Bruijn (1824) – 8498743 Mats de Jong (1814) 1 – 0

4 8517069 S. Schilthuizen (1877) – 8632745 J. Schoonenwolf (1656) ½ – ½

5 7383398 Leo Littel (1787) – 08789033 Stefan van der Duijs (1771) 0 – 1

6 7185651 Jan Vos (1793) – 08688020 Shrey Jaitly (1663) ½ – ½

7 7037591 Keimpe Knijft (1726) – 8591143 Casper de Koning (1206) ½ – ½

8 7001335 Joost Jansen (1660) – 86866 Luke Schoonenwolf (1467) ½ – ½

Totaal

Gemiddelde rating: 1817

Gemiddelde rating: 1651

2 reacties op “Thriller in Trionk KC N2J - Het Spaarne N1

  1. Mijn aanpak van het Lets gambiet was zoals Colleen al zei, niet veel soeps, maar een kwaliteit heb ik nooit achtergestaan. Tim speelde na de opening op de verkeerde vleugel en schoof de dame-vleugel dicht. Dan staat zo’n dame daar wel leuk, maar doet het eigenlijk niks, want er zijn geen zwaktes gecreëerd. En er is onvoldoende ruimte, om een ander stuk erbij te betrekken, om toch nog een zwakte te maken. Ondertussen kon ik op de koningsvleugel gebruik maken van zwakke velden, en langzaamaan stukken verbeteren. Om toch leven in de stelling te houden, besloot Tim een stuk te offeren tegen een paar pionnen. Hierop besloot ik een kwaliteit terug te offeren, kortom: 1 toren en 2 lichte stukken tegen 2 torens, in een half-gesloten stelling. Lijkt mij beter voor wit.

  2. Goed verslag, maar ik moet toch even ingrijpen
    De kwaliteit is geofferd op f4 en niet onderweg ergens verloren heren verslaggevers P.N of S.S (nog net geen balkje over de ogen) ! Mijn tegenstander deed wel typische slechte zetten en liet eerst zijn koning verdwalen en toen een toren. Hij had een walk-over verwacht denk ik door de gedrukte stelling van zwart. Na 19…Tf4 , beste zet volgens Stockfish 16 is de zwarte aanval zeer sterk/winnend. Gelukkig ben ik geen engine en was er wat ruimte voor onnauwkeurigheden…
    Joost heeft op karakter de sterkste prestatie geleverd door water uit de rots te toveren. Het vorkje op g6 met veldruiming was prachtig.
    We hebben ze dit jaar gepakt, maar volgend jaar maken we geen kans meer tegen deze jeugd denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *