Ronde 6 en de tussenstanden.

Na een week met externe frustraties – zowel het tweede als het derde team verloren onnodig – was het weer tijd voor de onderlinge confrontaties. Het lot bracht mij in de positie dat ik me het grootste deel van de tijd in het bargedeelte van wijkcentrum De Wereld (a.k.a. de Laan van Berlijn) bevond en daar bereikten mij van diverse bronnen berichten uit de speelzaal over de prachtige stelling die Rykle tegen Johan had bereikt. Rykle kwam vorig seizoen in zijn eerste jaar vaak net te kort tegen de doorwrochte clubschakers, maar heeft dit jaar echt de aansluiting gevonden en een overwinning op Johan zou daarvan een mooie bekroning zijn geworden. Welhaast beteuterd was dan ook het verhaal dat hij na de partij kwam vertellen. Op het laatst had het gebrek aan ervaring hem toch nog opgebroken. Zo kennen we allemaal onze pieken en dalen, we staan weer op en beginnen aan de volgende partij, steeds kleine stapjes vooruit, dan weer eentje terug.

De partij die als eerste klaar was vanavond was die tussen Paul R en Paul N. Dat was niet geheel onverwacht, want vooraf waren de twee elkaar al aan het uitdagen wie het eerste remise zou aanbieden. Toch werd het allerminst remise. N speelde het scherp door een paard naar b4 te ontwikkelen en van daaruit de aanval op de ongedekte toren op a1 in te zetten. Dat lukte, maar intussen had R met de dame een vervaarlijke aanval op de koning ingezet en na het offeren van nog een stuk bleek het simpel mat te gaan.

Zo kende elke partij ook deze avond weer zijn unieke verhaal. Met volgende week de eerste rapidavond op komst is het een mooi moment om de  tussenbalans op te maken. In zes ronden zijn in groep A al 29 van de 66 geprogrammeerde partijen gespeeld en in groep B 26 van de 78; we zijn dus mooi op weg in de najaarscompetitie. In groep A wordt vooral gespeeld voor kwalificatie voor de finalegroep in het voorjaar en dat is voor de toppers niet zo heel spannend, want een plaats bij de eerste negen volstaat daarvoor. Toch zijn de huidige resultaten niet geheel zonder belang, want bij gelijk eindigen in de finalegroep geven de resultaten uit het najaar de doorslag. De onbetwiste nummer één is wat dat betreft tot nu toe Loek, die een 100%-score uit 5 partijen heeft gehaald.

De tweede plaats is in handen van Paul R met 4 uit 6, gevolgd door Aad en Paul M met 3½ uit 6. Relatief heel goed staat ook nog Sander met 3 uit 4 en gelijk met hem, maar dan met 3 uit 5 vinden we Paul N. Op P7 vinden we met 2½ uit 5 Rob. De drie degradatieplekken worden bezet door Wim H (0 uit 3), Frank O (½ uit 4) en Florin (1 uit 5), maar zij gaan de komende maanden de strijd om lijfsbehoud nog aan met o.a. Frank S (1 uit 4) en Gerda (2 uit 5).

In de B-groep gaat het om drie promotieplaatsen naar de A-groep in het voorjaar. Die plaatsen worden nu bezet door Noud (4½ uit 5), Johan (3½ uit 5) en op de gedeelde derde plaats Pim en Marco (2½ uit 4). Ook 2½ punten, maar dan uit 6, zijn er voor Robert, John en Wim E. Ronald staat op 1½ uit 2 en Rykle op 1½ uit 4 en de rij wordt gesloten door Peter (1 uit 2), André (1 uit 4), Michiel (½ uit 3) en Bert (0 uit 1).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.