Opgeven of doorspelen keizercompetitie, ronde 17

In het verslag van vorige week eindigde het oefenpotje dat ik toonde met opgave in een stelling die helemaal niet verloren bleek te zijn. Ik schaam me eigenlijk nog steeds dat ik dat op dat moment zelf niet zag, maar ik troost me met de gedachte dat we toen toch wel wat publiek hadden, waarvan ook niemand zei “dit is helemaal niet verloren”.

Wat in elk geval een goede les is, geef nooit zo maar op! Ook al denk je dat je verloren staat, laat die zetten eerst nog maar even op het bord komen, misschien gaat het wel anders dan je dacht en het ergste dat je kan overkomen is dat je inderdaad verliest.

Anderzijds wil je ook niet de reputatie krijgen dat je de speler bent die altijd maar doorspeelt in stellingen die totaal hopeloos zijn, dus je moet dat niet overdrijven. Je verdient ook respect als je je nederlaag op tijd erkent.

Toevallig ging de discussie deze donderdag daar ook weer over na de partij tussen Rykle (wit) en één van onze aspirant-leden Joris (zwart). Na de 33e zet van zwart (pion van e5 naar e4) stond de volgende stelling op het bord:

Hier gaf Rykle op.

Ik denk terecht (twee pionnen achter in een stelling met lopers van ongelijke kleur is meestal te veel), maar zelf zou ik toch nog wel even doorgespeeld hebben.

Wat vinden jullie?

2 reacties op “Opgeven of doorspelen keizercompetitie, ronde 17

  1. Met de witte loper op d4 of e3 en de witte koning in de buurt van e5 of f4 is het moeilijk te winnen voor zwart. De enige poging lijkt het offeren van pion e4 om met de zwarte koning naar het duo a3b4 te lopen. Maar dan worden de zwarte pionnen a7, b6(b7) en c7 zwak en bedreigd door Ld4.
    Tijdens het uitspelen met Stockfish 17 verdampt het zwarte voordeel telkens bij nauwkeurig spel van wit.
    Het maken van een zwarte vrijpion op beide vleugels wint meestal wel, maar dat zit er hier niet in.
    Dat Rykle opgaf is begrijpelijk na een lange partij, ik heb wel eens impulsief opgegeven in gewonnen stelling.

    • Paul Neering en ik hebben dit uitgespeeld en zwart won, maar volgens de rekenmonsters is het inderdaad remise. Opgeven in gewonnen stelling heb ik nog nooit gedaan maar wel vaak remise aangeboden in gewonnen stelling.
      Daar moet ik voor behandeld worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *