Nederlaag Spaarne 1 bezorgt KC3 kampioenschap in klasse 4D KC3 - Spaarne 1 5.5-2.5.

Afgelopen zaterdag vond de laatste ronde plaats in klasse 4D. Wij waren uitgenodigd door Kennemer Combinatie in de drukke sporthal ‘Kennemer Sportcenter’, naast de ijsbaan. Voor ons ging de wedstrijd nergens meer om, we konden niet meer degraderen, maar voor KC3 stond er nog een kampioenschap op het spel. Achtervolger DD 2 stond voor aanvang van de wedstrijd een matchpunt achter op KC3 (het was 11 om 12). Dus was het onze sportieve plicht de wedstrijd nog serieus te nemen. En dat deden we, ook al waren een paar partijen snel afgelopen.

Veel bekenden zaten in het Haarlemse tegenover elkaar. Er waren snelle remises van Paul Neering en ondergetekende. Voor Paul was dit resultaat een opsteker, omdat een op rating veel sterkere tegenstander (Arkady Chernykh) blij was met die remise (Paul stond beter).

 

Helaas volgde hierna een harde nederlaag van Leo Littel, aan bord 4 tegen de handige Peter Pijpers. Daartegenover stond een mooie overwinning van Colleen Otten tegen het jeugdtalent Rick van Rootselaar, al vond ze zelf dat ze in de beginfase van de partij te frivool had gespeeld, met ‘pingpongschaak’ en al teveel rondlopen. Van Rootselaar miste een goede winstkans in het vroege middenspel (12 ….Txc2) en even daarna werden de bordjes verhangen toen de zwartspeler zijn toren in liet sluiten. Hieronder de partij.

 

Robert Balm was zo goed om op het laatste moment in te vallen op bord 7 (voor Jan Vos) maar moest tegen de op rating veel sterkere Jurriaan Boeren, die normaal op een topbord speelt, in het stof bijten. Loek Veenendaal had een mooie stelling tegen Benjamin Go bereikt, maar ging na tactische schermutselingen toch ten onder. Ook Fer Mesman redde het niet tegen jeugdtalent Mats de Jong.

 

Aad de Bruijn speelde een degelijke remise tegen Juan Quattordio die zo’n driehonderd ratingpunten meer onder de pet heeft, maar daar zou Aad niet van wakker hebben gelegen als hij het de dag voor de partij zou hebben geweten, onvervaard als hij is. Het werd een interessante partij, met op enig moment voor hem de mogelijkheid om (groot) voordeel te krijgen  (met 21 ….Pdxe5). Die zet liet hij na te doen.

–0–

Eindstand: 5,5 – 2,5 voor KC 3. De spelers van KC 3 gingen hun kampioensfeest vieren op de Grote Markt tezamen met landskampioen KC 1 dat het seizoen afsloot met een 8-2-overwinning op Waagtoren 1. Felicitaties aan beide teams van onze kant.

Dan rest mij nog te melden dat we een matig seizoen draaiden, met een goede afloop. Gelukkig. Topscorer werd Colleen Otten met 5,5 uit 8, met Paul Ruber als ‘goede tweede’ (4 uit 7). Alle andere spelers scoorden 50 % of minder. Hopelijk gaat het volgend seizoen beter. We hebben even de tijd en kunnen ons vol des schakers welbehagen onderdompelen in trainingskampen aan de IJssel dan wel de messen slijpen in een van de komende zomertoernooien.

Frans Arp (aanvullingen Aad de Bruijn / Schill)

Rating
Rating
Rootselaar van, R. (Rik) 2171 Otten, C.J. (Colleen) 1976 0 – 1
Quattordio, J. (Juan) 2169 Bruijn de, A. (Aad) 1916 ½ – ½
Go, B. (Benjamin) 2113 Veenendaal, L. (Loek) 1951 1 – 0
Pijpers, P.J. (Peter) 2007 Littel, L. (Leo) 1815 1 – 0
Chernykh, A. (Arkady) 2083 Neering, P. (Paul) 1857 ½ – ½
Bakker, J. (Jan) 2089 Arp, F.L. (Frans) 1907 ½ – ½
Boeren, J.F. (Jurriaan) 2164 Balm, R. (Robert) 1677 1 – 0
Jong de, M. (Mats) 1914 Mesman, F.D. (Fer) 1774 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2089 Gemiddelde Rating: 1859 5½-2½

 

2 reacties op “Nederlaag Spaarne 1 bezorgt KC3 kampioenschap in klasse 4D KC3 - Spaarne 1 5.5-2.5.

  1. Dank Sander voor het verwerken van de aanvullingen. In 2019 had ik al een rapidpartij bij Het Spaarne met dezelfde opening gespeeld tegen Juan en gereconstrueerd. Daar heb ik die zaterdagochtend nog even naar gekeken. De term “armstoel-generaal” in het stukje over Fer Mesman moet “leunstoel-generaal” zijn. Vertalen is een vak….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *