Ruime zege Het Spaarne 2 Ronde 3: S.V. Het Spaarne 2 - Z.S.C. Saende 3: 7 - 1

Afgelopen donderdag (24 november) speelde S.V. Het Spaarne 2 thuis tegen Z.S.C. Saende 3 uit Zaandam. Het Spaarne kende 3 invallers. Onze voorzitter Bert Bergshoeff nam plaats op bord 4, oud-voorzitter, en weer als schaker herintredende, Ted Bijvoets op bord 7 en nieuw lid Ronald van Kempen op bord 6. Zij deden het voortreffelijk, een honderd procent score!

Bert stond na de opening wat beter en op het moment dat een remise aanbod bijna hardop werd uitgesproken maakte Bert’s tegenstander een blunder, waarna Bert relatief snel het volle punt kan binnenhalen.
Ted Bijvoets zijn partij heb ik niet goed kunnen volgen maar na afloop heb ik begrepen dat het een regelmatige overwinning was.
Van de partij van Ronald van Kempen heb ik alleen het eindspel meegekregen. Paard eindspel met een pion meer. Altijd lastig om te winnen, maar dat gebeurde dus wel. Laten we het erop houden dat de eindspel techniek van Ronald uitstekend is ontwikkeld.

Ook de vaste teamleden van het 2e deden het uitstekend. Op bord 1 speelde Paul Ruber tegen de sterke Peter Roggeveen. Na een evenwichtige openingsfase deed de tegenstander zichzelf de das om met een paar slordige zetten. Het weggeven van de gelijke stand werd dankbaar door Paul aanvaard en vlotjes omgezet naar het volle pond.

Bord 2 was van tevoren al een belofte, immers Joost Jansen schaakte al 11 externe partijen achter elkaar naar de volle winst. En jawel ook de twaafde partij is binnen. Zwartspeler Frans Rappange was in het begin kwistig met het weggeven van tempo’s. Joost speelde alleen “gezonde” ontwikkelingszetten tegen, en gaandeweg verergerde de zwarte spelling. Een hangende pion op d6, een verzwakte koningsvleugel en tot overmaat ook nog eens geen tegenspel op de damevleugel. Omdat de zwartspeler zijn paard aanraakte en er toen achter kwam dat het gekozen veld een blunder zou zijn, moest Frans een ander veld voor het paard uitkiezen. Dat pakte zo uit dat de partij binnen enkele zetten kon worden beeindigd. Weer een vol punt voor het Spaarne.

Paul Mathot en Pim Abbestee (ook al zo’n speler die extern boven zichzelf uitstijgt) behaalden ook het volle punt. Voor Paul Mathot prettig (dat is het natuurlijk altijd) omdat na zijn onterechte nederlaag van de vorige ronde, voor de eerste keer het volle punt heeft kunnen binnenhalen. Voor de meetellers: het klopt, we staan 7-0 voor.

Nog één partij te gaan en het valt me zwaar. Op bord 3 speelde ondergetekende tegen Jaron Rosegg. Na een voor mij onbekende (Fantasie) variant van de Caro-Kann (1.e4-c6 2.d4-d5 3.f3) ontstond er een wild west partij waarin de zwartspeler werd geveegd. Wit speler Rosegg was na afloop zo vriendelijk om één en ander uit te leggen waardoor er voor mij weer hoop gloort. Ik weet nu welke foute zetten (lees plan) in het vervolg moet worden vermeden.

S.V. Het Spaarne 2  1680  – Z.S.C. Saende 3  1711 7-1
1 Paul Ruber  2032  – Peter Roggeveen  1959 1-0
2 Joost Jansen  1714  – Frans Rappange  1819 1-0
3 Paul Neering  1663  – Jaron Rosegg  1808 0-1
4 Bert Bergshoeff  1575  – René Kanninga  1774 1-0
5 Paul Mathot  1648  – Arjen Springorum  1593 1-0
6 Ronald van Kempen  1549  – Jacob Wiersma  1318 1-0
7 Ted Bijvoets  – Ahmet Bozkurt 1-0
8 Pim Abbestee  1580  – Cecil de Wit 1-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.