Aderlaten blijkt (opnieuw) funest: KC-3 verliest van BSG-2 met 3-5

9 oktober 2010 (door Rob de Haan)

Net als in de vorige ronde moest playing captain Frans Arp met drie invallers in het team aantreden. Edward was nog steeds niet beschikbaar, Rene hopelijk alleen dit keer niet en Pieter mocht weer een hoger team versterken. Was Frans door deze gang van zaken misschien minder op zijn gemak? In elk geval ging hij met wit al snel kopje onder tegen Theo Slisser. Omstreeks dezelfde tijd bereikte ondergetekende (geen "basisspeler") de remisehaven. Eddy van der Velden (wit) speelde Hollands in de voorhand en ging in het middenspel wijselijk niet in op een zwart pionoffer. Er volgde dameruil, waarna de strijdbijl al gauw kon worden opgeborgen.

Yehuda wist (met wit) ook geen voordeel te behalen, maar (invaller) Lowie van Oers en ook Gerard Snijders (beiden met wit) wonnen zonder veel problemen in de aanval. Zo stonden we halverwege met 3-2 voor en gezien de stand op de overige drie borden zou een gelijkspel er toch nog wel in zitten?

Ronald, Aad en (invaller) Jonathan moesten echter wel alle drie in de verdediging. Onze kopman ging tot het gaatje en promoveerde zelfs het eerst, maar de vijandelijke b-pion kon toen eveneens en met schaak in een dame worden veranderd en toen was het na nog een zet ook meteen mat. (3-3)

Jonathan stond een pion achter in een viertoren-eindspel dat - op afstand beschouwd - volop kansen op redding bood. Toen hij eenmaal met alleen een toren moest optornen tegen een toren die vergezeld werd van twee verbonden vrijpionnen, was het echter wel duidelijk dat ook deze partij verloren zou gaan.

En boeienkoning Aad dan? In het middenspel had hij zijn aanvalskruit al verschoten zonder veel schade te kunnen aanrichten. Een wit paard nestelde zich op het sterke veld e5 en twee pionnen op de a-lijn begonnen een opmars naar de achterste rij. Beide partijen beschikten over slechts twee stukken, een loper en een paard en hadden niet veel bewegingsvrijheid. Echt een kolfje naar de hand van Tom de Ruiter, die zijn voordeel op een vergevorderd uur in de volle winst wist om te zetten.

Zo mag en hoeft het natuurlijk niet door te gaan, ook al scoorden de invallers dan 50%. Naar mijn bescheiden mening is het van meer belang om KC-3 in de KNSB te houden dan KC-5 in de Promotieklasse. In de eerste klasse NHSB schitteren we immers nog door afwezigheid.

Als de nederlagen-strategie bij KC-3 niet spoedig wordt verlaten, ziet het er tegen het sterke Santpoort op 20 november niet best uit.

Kennemer Combinatie 3 1933 - BSG 2 1948 3 - 5
1. Ronald Keizer 2079 - Peter Drost 2067 0 - 1
2. Frans Arp 2058 - Theo Slisser 2031 0 - 1
3. Aad de Bruijn 1975 - Tom de Ruiter 2095 0 - 1
4. Yehuda Pelter 2025 - Bert Kieboom 1938 ½ - ½
5. Jonathan de Kleuver 1733 - Chris Kooijman 1984 0 - 1
6. Gerard Snijders 1940 - Jarno Witkamp 1925 1 - 0
7. Rob de Haan 1768 - Eddy van de Velden 1805 ½ - ½
8. Lowie van Oers 1883 - Jacques van Gelder 1743 1 - 0