Het Spaarne nipt door in de NHSB beker

9 januari 2009 (door Ronald Keizer)

Het Spaarne's NHSB-bekerteam is doorgedrongen tot de laatste 16 van het bekertoernooi. Tegen Castricum werd het 2-2, waarna de uitslag aan de eerste drie borden de doorslag gaf.  

Omdat een aantal van onze sterkste spelers nu uitkomen in de promotieklasse van de NHSB i.p.v. de KNSB hebben we nu een sterker team dan andere jaren. Op papier zouden we het tegen Castricum van onze laatste borden moeten hebben, maar het liep anders.

Gerard Snijders werd aan bord 4 helemaal platgedrukt in een Pirc en verloor kansloos van een tegenstander met 180 rating punten minder. Gerard heeft een moeilijk seizoen.

Ronald Keizer speelde aan bord 1 de witte kant van de Pirc, als je ten minste Pirc met 2..f5 nog Pirc mag noemen. Ronald had de gehele partij een goede stelling en zijn tegenstander zag zich genoodzaakt om zonder compensatie een kwaliteit te offeren. Ronald kon de partij hierna eenvoudig uitschuiven.

Aad de Bruijn speelde aan bord 2 tegen Heleen van Arkel-de Greef, die in de jaren 80 een aantal malen schaakkampioen bij de dames van Nederland was. In een schuifstelling schoof zij haar stukken beter dan Aad, die uiteindelijk moest opgeven.

Omdat volgens het bekerreglement bij een 2-2-uitslag de beslissing valt door het laatste bord te laten afvallen zouden we bij winst van de laatste partij toch nog doorgaan naar de volgende ronde. Yehuda Pelter kwam aan bord 3 niet zo geweldig uit de opening. Hij knokte echter goed terug en kwam een kwaliteit tegen een pion in het eindspel voor. Het eindspel was waarschijnlijk niet gewonnen, maar zijn tegenstander verzuimde het om pionnen te ruilen. In de laatste tijdnoodfase haalde Yehuda het beslissend punt binnen.


Castricum1898-S.V. Het Spaarne1965 2-2

1.

Sander Mossing Holsteijn2035-Ronald Keizer2017 0-1

2.

Heleen van Arkel-de Greef1958-Aad de Bruijn1834 1-0

3.

W. Beerse1798-Yehuda Pelter2025 0-1

4.

Hans Leeuwerik1803-Gerard Snijders1984 1-0