Derde team Kennemer Combinatie door Tal/DCG overklast

30 maart 2008 (door Rob de Haan)

Na de zware nederlaag (2-6) van 29 maart heeft ons derde team over enkele weken nog maar een heel kleine kans om degradatie te ontlopen. Het al gedegradeerde Moerkapelle zal dan DD-2 (dat nog niet geheel veilig is) in bedwang moeten houden en KC-3 moet tegelijk een goede prestatie neerzetten tegen LSG-4. Maar dan moet er in de komende weken toch iets gebeuren aan instelling en voorbereiding van onze spelers (de goeden niet te na gesproken…).

Gerard Snijders (wit) lukte het niet om tegen Helmers enig voordeel uit de opening te halen. Om erger te voorkomen (!) stuurde hij toen maar aan op een zetherhaling, uitmondend in een remise.

Op dat moment, het was nog vroeg in de middag, zag het er al niet zo erg goed uit. Aad de Bruijn had zich aan het eerste bord schrap gezet; de stelling van Hicham (op 3) oogde nogal verdacht (zijn tegenstander had een pion geofferd en daarvoor uitstekende kansen gekregen) en in de partijen van Wouter (4), Ronald (6) en Lowie (7) was nog van alles mogelijk. Aan bord 8 had Tim Roosink al na een gering aantal zetten een stuk geofferd voor een pion en aanvalskansen. Oppervlakkig zag het er wel aardig uit. Frans (5) offerde in een bekende opening conform de theorie een pion, waarvoor hij goede compensatie had moeten krijgen. Hij ging echter in op een afwikkeling die hem naar een eindspel voerde met ieder een dame, toren en enkele pionnen. Vervolgens miste hij (zo leek het althans aan de zijlijn) een goede tegenkans. Toen de dames eenmaal waren geruild bracht tegenstander Kuilman heel gemakkelijk een pion naar de overkant. Aan dit bord werd snel gespeeld, wat de kwaliteit van het spel niet ten goede kwam.

Een beetje sensatie kwam er in de partij van Ronald. Tegenstander Lubbers (zwart) deed onverwacht een volle toren in de aanbieding, welk offer echter terecht beleefd geweigerd werd. De aanval stokte toen, maar Ronald was wel een pion kwijt. Hij speelde actief verder en kreeg plotseling een mooie kans toegeworpen. Met een soort probleemzet (mat in twee) kon hij een vol punt scoren.

Intussen was Aad onder de constante druk bezweken. Met een voor de hand liggend schijnoffer pakte Luberti een pion. Aan het eind van de partij werd Aad gedwongen de dame te geven en even later offerde Luberti die terug om in een glad gewonnen eindspel te komen.

Wouter vond in Yahia (zwart) een uiterst kalme en secure tegenstander die alle pogingen tot aanval te komen teniet deed. Ook de tijd ging toen in wits nadeel werken. Yahia slaagde erin om de op avontuur gestuurde dame van Wouter een tijd lang op veld h8 te gijzelen, en won daarna materiaal (en de partij).

Geleidelijk verdampten de aanvalsmogelijkheden van Tim, zodat hij tenslotte met een stuk minder het eindspel in ging. Dat liep natuurlijk niet goed af. Hicham had weliswaar de dames mogen ruilen, maar kon toen niet meer verhinderen dat wit materiaal (terug) won en het volle punt incasseerde. Invaller Lowie van Oers (zwart, bord 7) heeft goede kansen op winst gehad: hij won een pion en een kwaliteit, maar door een onoplettendheid raakte hij dit voordeel weer kwijt. Er bleef een eindspel met ongelijke lopers over, dat remise was en ook bleef.

In deze achtste ronde waren vooral de jongere spelers weinig succesvol (een half punt uit vier partijen), dit in tegenstelling tot de uitslag in de vorige wedstrijd. Als we in de laatste ronde wat medewerking krijgen van Moerkapelle en vooral: zelf een overtuigende overwinning neerzetten tegen LSG-4, dan kunnen we misschien toch nog opgelucht doorgaan met adem halen!


Kennemer Combinatie 31915-Tal/DCG 19902-6
1.Aad de Bruijn1980-Wim Luberti22490-1
2.Gerard Snijders1936-Wim Helmers2066½-½
3.Hicham Boulahfa1875-Ron Klein20140-1
4.Wouter Roggeveen1832-Mustapha Yahia19940-1
5.Frans Arp2020-Thomas Kuilman19390-1
6.Ronald Keizer1963-Johan Lubbers19551-0
7.Lowie van Oers1859-René Pijlman1859½-½
8.Tim Roosink1858-Jeroen Cromsigt18470-1