Quinten Ducarmon en Bram van der Velden winnen Grande Dame III.

Bij het derde Grande Dame Rapidtoernooi mochten we zaterdag liefst 50 deelnemers ontvangen (12 meer dan vorig jaar) en ook kwalitatief was het niveau hoog.

De hoofdgroep was met een ratinggemiddelde van 2326 sterker dan ooit en de strijd om de eerste prijs eindigde tenslotte in een gedeelde toernooiwinst voor Quinten Ducarmon (Kennemer Combinatie) en Bram van der Velden (Delftsche Schaakclub), beiden met 3½ uit 5. Quinten maakte zijn favorietenstatus helemaal waar en Bram overtrof zichzelf groots. Met slechts een half punt minder deelden Fred Slingerland (Oegstgeest ’80) en Yong Hoon de Rover (De Waagtoren) de derde plaats.

Groep 2 (rating gem. 2004) was van een niveau dat in andere jaren zo maar groep 1 had kunnen zijn en hierin speelden de twee hoogst geplaatste spelers van Het Spaarne mee. Paul Ruber werd na een stroeve start nog keurig vierde (2½ punt), Colleen Otten deelde de tweede plaats met Ahnaf Uddin (Almere) (3 punten). Winnaar van groep 2 werd een vaste deelnemer aan onze toernooien (o.m. winnaar van Het Spaarne Rapidtoernooi 2009), Peter Poncin (Caïssa-Eenhoorn) met 3½.

Tja, groep 3, ik begin nog maar één keer over de gemiddelde rating: 1908! Aad de Bruijn ging in dit geweld enigszins ten onder (½ uit 5) en ook Loek Veenendaal was niet geheel tevreden: met 2½ gedeeld derde. Winnares in deze groep werd de pas 12-jarige Eline Roebers van VAS uit Amsterdam (4 punten).

Twee spelers behaalden dit jaar de maximale score van 5 uit 5. Dat waren de winnaars van groep 4, Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn), en van groep 7, Jasper Gussenhoven (huisschaker te Zaandam). Groep 5 ging met 3½ uit 5 naar Peter Bosschieter (De Raadsheer), groep 6 (ook met 3½) naar Gren Noteboom (Bakkum).

In groep 8 deed de man mee waardoor we van een internationaal toernooi mochten spreken. Srinivasan Paramasivam uit India is voor zijn werk twee weken in Nederland en wilde graag zijn krachten meten met de Nederlandse schaakvrienden. Hij deed het uitstekend en werd met 4 uit 5, samen met (over vaste deelnemers gesproken) Jim Meij (De Vennep), gedeeld eerste.

Ereplaatsen voor Het Spaarne waren er nog in groep 5 (Paul Neering en Florin Omota gedeeld 2e) en groep 7 (Robert Balm ongedeeld 2e). Geen groepswinnaars dus dit jaar onder onze deelnemers, maar toch mogen we als club tevreden zijn met een prachtige dag en een geslaagd toernooi. Volgend jaar doen we het maar weer op Pinksterzaterdag.

Hing Ting Lai en Tobias Kabos winnaars Grande Dame 2017

De tweede editie van het Grande Dame Toernooi kende twee winnaars. De FM’s Hing Ting Lai en Tobias Kabos waren te sterk voor de overige spelers in groep 1 en deelden in de onderlinge partij het punt. Mooie nieuwe namen op de erelijst van onze rapidtoernooien. De strijd tussen de Kennemer Combinatie-jongeren om de derde plaats werd verrassend gewonnen door Vlad Omota. Pieter Roggeveen, de titelverdediger en tot zijn ontzetting de oudste speler in de hoofdgroep, eindigde als vierde.

In groep 2 en 3 speelden vijf spelers van ons eerste team. Van hen pakte Loek Veenendaal de eerste plaats in groep 2. Aad de Bruijn deelde met De Uil’s Cok Ippel de tweede plaats, Frank Taylor eindigde slechts een half punt achter hen. Frans Arp werd derde in groep 3, de groep die met flinke voorsprong door Jaron Rosegg (ZSC Saende) werd gewonnen. Fer Mesman werd met 1,5 uit 5 gedeeld vijfde.

De groepen 4, 5 en 6 waren om al te veel onderlinge ontmoetingen te vermijden niet helemaal strikt op rating ingedeeld. Mooie successen niettemin van onze clubgenoten: Florin Omota en Frank Sala werden 1e en 2e in groep 4, Paul Neering en Robert Balm deelden de eerste plaats in groep 5 en Bert Bergshoeff en Pim Abbestee moesten in groep 6 alleen het Leidse jeugdtalent Job Segers (Op Eigen Wieken) voor laten gaan. Frank Otten had een mindere dag en sloot de rij in groep 6.

Dankzij een wat betere datum op de wedstrijdkalender en goed reclame maken vooraf (al in januari lagen onze flyers bij het Tata-toernooi en daarna ook nog bij meerdere toernooien en schaakclubs) hadden we meer deelnemers dan vorig jaar (38 vs. 30), wat zeker een succes is, maar toch ook nog voor uitbreiding vatbaar.

Extra inkomsten werden gegenereerd door het aanbieden van broodjes tijdens de lunch, op enthousiaste manier voorbereid door Sander en Paul en uitgevoerd door de medewerking van het hele gezin van Sander. Hulde daarvoor!

Tenslotte ook dank voor de als vanouds onberispelijke wedstrijdleiding door Joost!

Grande Dame Toernooi 2016 Ter herinnering aan Käty van der Mije (zaterdag 7 mei)

Welkom op de website van het Grande Dame Toernooi!

Op zaterdag 7 mei 2016 organiseert S.V. Het Spaarne ter herinnering aan Käty van der Mije-Nicolau het Grande Dame Toernooi in de vorm van een bijzonder rapidschaaktoernooi.

Alle gewenste informatie is te vinden op de pagina: informatie.

Tot zaterdag 7 mei, in de Laan van Berlijn 1 te Haarlem!